úterý 8. září 2015

Ani se mi nechtělo ...




... věřit, že místo babího léta přijde pořádný podzim.


Zatím co minulé pondělí a úterý trávili mé děti veškerý volný čas v bazénu, dnes už bych je k tomu nepřemluvila.
A sebe také ne :-)



Namísto snídaně venku, snídáme doma čaj s mátou a děti odcházejí v mikině či svetru.
Dnes bylo neuvěřitelných 5°C !!!
Brrr!!

Mám podzim ráda, vše voní deštěm a zoraným polem, děti sbírají ořechy a po dešti jsou ve vzduchu vždy cítit houby.
Houby jsou letošní docela velké téma, rostou u vás? 
U severní maminky to vypadalo bledě, ale už volala, že juchá v lese a sbírá. Těšíme se moc!!! Jak na sbírání tak na houbovou omáčku, kterou Adámek miluje tak, že ji babička vaří hrnec při každém našem ohlášeném příjezdu. 
Nedávno spolu vedli rozhovor v restauraci nad zmrzlinou:
"Babi moc se těšim až vyrazíme na houby" venku bylo 35°C ve stínu..
"Adámku, letos to bude špatný, je hrozné sucho, houby nebudou"
"Jako vůbec babi?" 
"No myslím, že vůbec"
"To jako ani u tebe v mrazáku?"

Musela jsem se smát. Moc dobře ví, že babička co může zamrazí, houby nevyjímaje.

"JO! tak v mrazáku mám!"
"No tak vidíš babi, na omáčku snad zbudou" 

Takže omáčka je pojištěná mrazákem a on mohl s klidem dojíst pohár.

Včera nebylo vůbec pěkně, jak je patrné z fotek.
Chvilku padaly provazy vody, chvilku byla jen tma a jindy mezi mraky vykukovalo pár paprsků.
Cestou od doktora jsem zaběhla koupit pár žampionů a stavila se v nové francouzské pekárně, která je místo oblíbeného a všemi oplakávaného obchodu s domácími těstovinami.
Koupila jsem dvě naprosto úžasné bagety a večeři podávala pěkně v teple domova u Poirota a jeho "Dobrodružství na moři".


Bagety byli čerstvé a kůrka velmi křupavá a tak jsem žampionovou směs na bruschettu, dala na čerstvý neopečený krajíček.
I tak se po večeři zaprášilo a příště toho může být víc :-)

A kdyby jste měl někdo chuť na Žampionovou bruschettu, tady je recept:

žampiony oloupejte, pokrájejte na malé kostičky a dejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem. Přidejte na drobno pokrájený česnek (dle chuti a množství žampionů) a pozvolna opékejte, chvilkami promíchejte.
Osolte, opepřete a na závěr přidejte na jemno nasekanou bazalku.
Teplé navrstvete na krajíček bagetky a zakápněte olivovým olejem.
Kdo má po ruce, může zlehka strouhnout parmazán.

Na ostatních krajíčcích byla pomazánka z třené nivy, máslo s plátkem vajíčka a plátek nivy s kyselou okurkou.

Přeji vám krásný den!
S láskou
Eva


1 komentář:

  1. No totok, Evičko, takhle chladno nebylo ani u nás pod horami :-( Ale máš pravdu, zlomy jsou to ukrutné, kdo ví, co nás ještě čeká za překvapení. A hlásím, u nás v podhůří Jeseníku houby v nedohlednu :-) Měj se báječně :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu a milý komentář ♥